Warzywa i owoce w kolorze czerwonym i ich znaczenie zdrowotne.

Warzywa i owoce to najczęstsze produkty są podstawą naszego żywienia i pod różną postacią lądują na naszych stołach. Nigdy jednak czy to spożywając, czy kupując nie zastanawiamy się nad ich barwą, tym jaki mają kolor. Jednakże ma to wielkie znaczenie , które przynosi nam wiele korzyści. Nam oczywiście zależy najbardziej na tych, które przynoszą nam pozytywne skutki zdrowotne.


W czasie lata najczęściej spożywamy i najchętniej zresztą, według badań wybieramy owoce i warzywa o różnych odcieniach barwy czerwonej. Są to między innymi smaczne truskawki, arbuzy, maliny czy też soczyste pomidory i papryka czerwona.


Co takiego mają w sobie warzywa i owoce posiadające taką barwę? Skąd bierze się ich zabarwienie? Wszystko to za sprawą takiego związku chemicznego jakim jest likopen.


Jest to silny przeciwutleniacz, który na przykład w pomidorach występuje w bardzo dużym stężeniu.


Czerwone warzywa i owoce posiadają bardzo dużo zresztą jak wszystkie, składniki mineralne takie jak mikro czy makroelementy. Co jednak wyróżnia czerwone na tle innych jadanych przez nas? Czerwone produkty roślinne mogą się poszczycić szeroką gamą takich przeciwutleniaczy jakimi są grupy flawonoidów. Są to tak silne przeciwutleniacze, że są skuteczną barierą dla wolnych rodników, a co za tym idzie posiadają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe.


Czerwone owoce są nieocenionym źródłem witaminy C, natomiast czerwone warzywa to bardzo ważna skarbnica witaminy K. Jak wiadomo kolor czerwony i jego odcienie oprócz z kojarzeń z miłością, kojarzy nam się z krwią i sercem. W tym wypadku ich kolor i nasze wyobrażenia o nim doskonale odpowiadają ich właściwościom. Skutecznie obniżają zły cholesterol, regulują pracę układu krwionośnego, obniżając ciśnienie krwi i wspomagając pracę naszego centralnego narządu jakim jest serce.
Zapobiegają również różnego rodzaju nowotworom, w tym rakowi piersi i prostaty, a także przyczyniają się do hamowania procesu starzenia, odmładzając i wygładzając naszą skórę. Dlatego, jeżeli nadarza się okazja, nie tylko latem , jedzmy jak najwięcej czerwonych warzyw i owoców, których na rynku jest pod dostatkiem.

Autor

Total
0
Shares
Podobne artykuły