Jeśli prowadzisz zdrowy styl życia i pragniesz zdrowo się odżywiać to koniecznie rozważ włączenie do swojej diety poniższych produktów.
SIEMIĘ LNIANEZawiera korzystnie działające na serce kwasy omega-3. Zmniejsza ryzyko chorób serca o około 40procent. Według nowych badań zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi i tym samym blokowaniu tętnic. Dodatkowo działa osłaniająco na śluzówkę żołądka.
JAJKAPosiadają sporo białka i innych substancji odżywczych, a także ma mało kalorii. Dietetyce zalecają jeść 1 jako dziennie.
FASOLAJest doskonałym źródłem roślinnego białka. Dodatkowo zawiera sporo wapnia, magnezu i potasu.
JOGURT NATURALNYPosiada właściwości poprawiające odporność oraz posiada niemal dwa razy więcej białka niż zwykłe mleko.
ORZECHY WŁOSKIEDziałają korzystnie na ciało i umysł. Podnoszą odporność i mają udowodnione działanie przeciwnowotworowe. Pomagają również obniżyć poziom cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo.
ŁOSOŚJest doskonałym źródłem witaminy D oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Nie bez znaczenia są również jego podstawowe wartości odżywcze.
SZPINAKSzpinak zawiera zawiera żelazo oraz kwas foliowy, które obniżają poziom cholesterolu. Ponadto zawarta w nim luteina pomaga chronić Twój wzrok oraz serce.
BATATYZawierają beta-karoten, który może pomóc w utrzymaniu skóry, skóry i układu moczowego w dobrej kondycji.
OLIWA Z OLIWEKBardzo popularna w krajach śródziemnomorskich gdzie wskaźnik długości życia jest jednym z najwyższych na świecie. Zwiera zdrowe kwasy tłuszczowe, duże ilości przeciwutleniaczy dzięki czemu ogranicza ryzyko udaru oraz chroni Twoje serce. Co więcej wykazuje działanie przeciwzapalne.
CZOSNEKJest naturalnym antybiotykiem. Ma udowodnione właściwości antybakteryjne. Pomaga zwiększyć odporność, zwalczać infekcje, a także pomaga wyregulować ciśnienie krwi.
JAGNIĘCINAJagnięcinę posiada niską zawartość tłuszczu oraz wysoką zawartość witamin, zwłaszcza z grupy B oraz składników mineralnych. Jest jednym z najbardziej lekkostrawnych mięs.
BORÓWKI
Są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. Dodatkowo poprawia pamięć oraz chroni wzrok.
JABŁKADoskonale regulują procesy trawienne, zmniejszają ryzyko chorób serca. Są również doskonałym źródłem witamin.
GRANATYSą wspaniałym źródłem antyoksydantów, mają działanie przeciwzapalne. Dodatkowo badania pokazują, że pomagają zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera.
AWOKADO
Zawiera witaminą E, kwas foliowy oraz potas. Ma działanie przeciwnowotworowe, korzystnie wpływa na ciśnienie krwi.
PŁATKI OWSIANEKorzystnie wpływają na pracę serca oraz pozwalają ograniczyć ryzyko cukrzycy typu II