Już kilka ładnych lat temu olej kokosowy został nazwany najzdrowszym olejem świata. Nie wszyscy się z tym zgadzają, ale nawet ci, którzy podchodzą do tej teorii z pewną dozą dystansu, nie mogą odmówić tłuszczom kokosowym kilku wyjątkowych właściwości. A związane są one przede wszystkim ze składem oleju. Dzięki temu, że występuje w nim cała masa witamin i minerałów, staje się on produktem rewelacyjnym dla zdrowia każdego człowieka.
Na szczególną uwagę zasługują witaminy. To właśnie one w głównej mierze doprowadzają do tego, że właściwości oleju kokosowego są tak niesamowite. Zawiera on bowiem liczne witaminy z grupy B. A trzeba zaznaczyć, że spośród wszystkich substancji odżywczych często to właśnie ich brakuje w diecie przeciętnego człowieka. Witaminy z grupy B nie występują w wielu produktach spożywczych. Można je znaleźć głównie w mięsie i podrobach, dlatego osoby, które eliminują produkty pochodzenia zwierzęcego ze swoich diet bardzo często cierpią później na liczne niedobory. Jeżeli jednak zaczną spożywać olej kokosowy, szybko je uzupełnią. A witaminy z grupy B dbają przede wszystkim o układ nerwowy oraz o wygląd skóry, gdyż odpowiadają za regenerację błon śluzowych.
Na właściwości oleju kokosowego wpływają też występujące w nim substancje mineralne. A niektóre z nich również przydadzą się weganom i wegetarianom. Szczególnie ważne dla nich będzie żelazo. Podobnie jak witaminy z grupy B w większych ilościach występuje ono wyłącznie w mięsie, podrobach i ewentualnie nabiale. Jeżeli nie je się tych rzeczy, trudno zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na ten składnik. Ale olej kokosowy rzeczywiście to umożliwia. A oprócz tego, że zawiera całkiem sporą ilość żelaza, ma też w sobie inne składniki mineralne, takie jak wapń, fosfor czy cynk.
Od jakiegoś czasu uważa się również, że olej kokosowy może wpływać pozytywnie na odchudzanie i choć jest to prawda, ten temat wymagałby szerszego omówienia. Każdy, kto jest nim zainteresowany, sam powinien poszukać odpowiednich źródeł informacji.